Translate

Welcome......to the land of flowers and bees!
Το Σάββατο 1/3, στις 15:30 θα προβληθεί από τη ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ το ντοκιμαντέρ "Ξερολιθιά". Το ντοκιμαντέρ εξερευνά τη σχέση μεταξύ τοπίου και αρχιτεκτονικής, ακολουθώντας τις αναβαθμίδες, έργο ανώνυμων ανθρώπων, μεγαλειώδες, φτιαγμένο με τα ταπεινότερα υλικά του Αιγαίου, που υποστήριξε τη ζωή αμέτρητων γενιών σε τόπο άγονο και ξερό, σε νησιά απομονωμένα, που κράτησε τη ζωή στα ψηλά και, μαζί με το πολύτιμο χώμα και το βιαστικό βρόχινο νερό, και αποτέλεσε τον γενέθλιο χώρο του πολιτισμού του Αιγαίου. Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου LIFE TERRACESCAPE. Σκηνοθέτης: Σ. Χαραλαμπόπουλος, Επιστημονική σύμβουλος: Θ. Πετανίδου.

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.
Ρεπορτάζ της δημοσιογράφου κας Δήμητρας Λαχουρή για την εκπομπή "Περίμετρος" της ΕΡΤ3 αναφορικά με τον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με τίτλο "Άγριες μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στα λουλούδια του τόπου μου" που προκήρυξε το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://fb.watch/jrdHvG2VhK/
Ρεπορτάζ της δημοσιογράφου κας Δήμητρας Λαχουρή για την εκπομπή "Περίμετρος" της ΕΡΤ3 αναφορικά με τη μελισσοποικιλότητα της Λέσβου και την έρευνα που γίνεται στο Εργαστήριο Βιογεωγραφίας & Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.
Άρθρο του δημοσιογράφου κ. Άλκη Γαλγαδά στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος της Κυριακής (ένθετο Science) σχετικά με την έρευνα που έχουν κάνει επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την κάππαρη.

Διαβάστε περισότερα επιλέγοντας τις παρακάτω εικόνες ή πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο.
Διαδικτυακή ομιλία της Θεοδώρας Πετανίδου, καθηγήτριας Οικολογίας και Οικογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προς καθηγητές και δασκάλους εφ' όλης της Ελλάδος, με αφορμή τον προκηρυγμένο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα αυτό του τίτλου. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2022 από τη Μυτιλήνη.


Παρακολουθήστε την ομίλια πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.Επικονιαστές δεν είναι μόνο οι μέλισσες

Άρθρο του δημοσιογράφου κ. Άλκη Γαλγαδά στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος της Κυριακής (ένθετο Science) σχετικά με το τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου "LIFE 4 POLLINATORS (LIFE18 GIE/IT/000755) - Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών για την προστασία των άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο" από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρναίας και το Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, στις 6-7-8 Μαΐου 2022, στη Μαθητική Εστία του Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρναίας Χαλκιδικής.


Διαβάστε περισσότερα επιλέγοντας τις εικόνες του άρθρου.


"Ν' ασχοληθούμε με τη "δημιουργία" δασκάλων και γονιών, για μια σίγουρη νέα αρχή"

Ομιλία της Καθηγήτριας Θεοδώρας Πετανίδου στο ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 - Η φωνή του Αιγαίου και την εκπομπή "Στο βάθος κήπος" για το 2ο Σχολείο Ξερολιθιάς που θα διεξαχθεί στην Άνδρο το Μάρτιο 2022 με σκοπό την εκπαίδευση των νεότερων στην τέχνη της ξερολιθιάς που αποτελεί συσταστικό στοιχείο της νησιωτικής Ελλάδας και μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακούστε την ομιλία πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.


Η προστασία των άγριων μελισσών και των λοιπών επικονιαστών

Ομιλία της Καθηγήτριας Θεοδώρας Πετανίδου στη Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος την 20η Ιανουαρίου 2022 για την ενημέρωσής της επί θεμάτων προστασίας της βιοποικιλότητας. Η κα Πετανίδου μίλησε για την αναγκαιότητα της προστασίας των άγριων μελισσών και των λοιπών επικονιαστών και συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία των επικονιαστών τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, στην υπεροχή της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ποικιλότητα των επικονιαστών, καθώς και στο σημαντικό ζήτημα της θεσμικής κάλυψης και την παρακολούθηση και διαχείρισή τους στην χώρα μας.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία στο video που ακολουθεί.

Άρθρο του δημοσιογράφου κ. Γεωργίου Λιάλιου στην ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής (1.2.2022) σχετικά με τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Η Καθηγήτρια Θεοδώρα Πετανίδου παρουσιάζει σημαντικά ευρήματα της έρευνας που γίνεται στο Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με τους επικονιαστές.

Διαβάστε περισσότερα στον σύνδεσμο που ακολουθεί.


Ξερολιθιά: Η παραδοσιακή τέχνη του πλεξίματος της πέτρας, ασπίδα στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης

Συνέντευξη της Καθηγήτριας Θεοδώρας Πετανίδου για τις αναβαθμίδες, την τέχνη της ξερολιθιάς και το ευρωπαϊκό έργο LIFE TERRACESCAPE (LIFE16 CCA/GR/000050) στη δημοσιαγράφο κα Ευαγγελία Φραντζόγλου του ηλεκτρονικού περιοδικού Cyclades Open.

Διάβαστε περισσότερο στο σύνδεσμο που ακολουθεί.


Αγριομέλισσες και άλλοι επικονιαστές: Ποια τα κοινά ελληνικά τους ονόματα;

Οι αγριομέλισσες και λοιποί άγριοι επικονιαστές (σφήκες, σκαθάρια, μύγες, πεταλούδες) αποτελούν σημαντικό φυσικό κεφάλαιο, που στην πατρίδα μας είναι τεράστιο. Και αν και το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας & Οικολογίας έχει ερευνήσει και καταγράψει τουλάχιστον 1200 είδη, πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, η καταγραφή αυτή έχει γίνει μόνον μέσω των επιστημονικών τους (λατινικών) ονομάτων. Στο σημείο αυτό υπολειπόμαστε από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης!
Το παρόν ερωτηματολόγιο έχει συνταχθεί ως πρώτη προσπάθεια συλλογής των κοινών ονομάτων των κυριότερων εντόμων επικονιαστών απανταχού της Ελλάδος. Αποστέλλεται προς εκείνους που θεωρούμε ότι είναι σχετικοί ή/και αγαπούν το θέμα, ελπίζοντας στην θετική απόκρισή τους, αλλά και στην περαιτέρω διάδοση του ερωτηματολογίου ώστε να συλλεγούν όσο περισσότερες απαντήσεις είναι δυνατόν.
Το ερωτηματολόγιο αφορά σε 36 είδη ή γένη επικονιαστών. Καθένα τους αναφέρεται σε ξεχωριστό πεδίο (διαφάνεια) όπου δίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά σε εικόνες, τις περισσότερες φορές και περιγραφικά. Στην πρώτη διαφάνεια δίνονται σχηματικά και ονομαστικά τα μέρη του σώματος δύο κύριων ομάδων εντόμων, ώστε να διευκολύνουν την αναγνώριση.
Το μόνο που ζητούμε από εσάς είναι το κοινό όνομα του εντόμου που απεικονίζεται/περιγράφεται σε κάθε ξεχωριστή διαφάνεια. Θα ήταν ευχής έργον να γνωρίζατε τα ονόματα όλων, αλλά αυτό μάλλον αποτελεί ακραία φιλοδοξία. Η αλήθεια είναι ότι απάντησή σας ακόμη και σε μία διαφάνεια θα είναι πολύτιμη για εμάς, ώστε να δημιουργήσουμε τον κατάλογο-γλωσσάρι της λαϊκής σοφίας για αυτό τον θαυμαστό πλούτο της χώρας μας!


Σας ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή σας είτε απαντώντας άμεσα, είτε διαδίδοντας το ερωτηματολόγιο σε ανθρώπους που ίσως γνωρίζουν!
Θεοδώρα Πετανίδου
Καθηγήτρια Οικολογίας & Οικογεωγραφίας
Πανεπιστήμιο Αιγαίου5η διαδικτυακή ημερίδα ΟΜΦΑΛΟΣ 2021: 

"Η κλιματική αλλαγή στον κόσμο των μελισσών και των ανθρώπων" 

Ομιλία της Καθηγήτριας Θεοδώρας Πετανίδου με θέμα "Άγριες μέλισσες & μελισσοκομία στο Αιγαίο: εικόνες από ένα, όχι πολύ μακρινό, μέλλον", στην 5η διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε ο ΟΜΦΑΛΟΣ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας μέλισσας (20 Μαϊου 2021).
Δείτε όλη την ομιλία στο video που ακολουθεί.
2η ημερίδα με θέμα "Εδαφική ερημοποίηση-διάβρωση και παραγωγικές αναδασώσεις" του Πράσινου Ινστιτούτου

Εισήγηση της Καθηγήτριας Θεοδώρας Πετανίδου στην 2η ημερίδα που διοργάνωσε το Πράσινο Ινστιτούτο, στις 7/5/2021, με θέμα "Αποκατάσταση του τοπίου στο Αιγαίο: το παράδειγμα της Άνδρου μέσω του έργου LIFE TERRACESCAPE"Δευτερολογία

2η συζήτηση με θέμα το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου - Η Περίπτωση της Άνδρου

Ομιλία της Καθηγήτριας Θεοδώρας Πετανίδου στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Άνδρου (ΣΜΜΑ), στις 5/3/2021, με θέμα τον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και μελέτη περίπτωσης την νήσο Άνδρο.«Φτιάχνω πεζούλες»

Ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι για τις αναβαθμίδες του Αιγαίου
Anafi Island makes the cover photo of Plant BiologyMain flowering season in the Aegean islands starts as early as in February or March and is completed by June. In pp. 176–183 Petanidou et al. show that in the Aegean climate change will affect not only the richness of flowering plants and their pollinators, but also plant–pollinator interaction networks in a direct way. These islands and other in the Mediterranean harbour a diverse and sensitive flora to human induced changes, as Traveset & Navarro in pp. 63–77 explain in detail. 
Credit: Theodora Petanidou.Male bees (Eucera sp.) sleeping on Anemone coronaria 
© Laboratory of Biogeography & Ecology